Ratkaisemmeko tehokkaasti vääriä ongelmia?

Joskus tuntuu siltä, että kun seuraa organisaatioiden taistelua olemassa olostaan, että tilanne on ajautunut eräänlaiseen ongelmien kehään, jossa vastatoimenpiteet ovat vain oireiden …

Joskus tuntuu siltä, että kun seuraa organisaatioiden taistelua olemassa olostaan, että tilanne on ajautunut eräänlaiseen ongelmien kehään, jossa vastatoimenpiteet ovat vain oireiden helpottamista eikä juurisyiden tunnistamista ja niiden ratkaisemista. Vastatoimenpiteet johtavat usein seuraavaan ongelmaan.

Jotta prosesseja on mahdollista parantaa, niin prosessit on standardoitava. Standardi käsitteenä on uudistunut siten, että se tarkoittaa parasta tunnettua tapaa tehdä tämä työ tällä hetkellä – opimme koko ajan lisää ja teemme tämän ensi viikolla vielä paremmin. Standardointi on siis jatkuvan parantamisen edellytys sekä todellisten ongelmien tunnistamisen mahdollisuus. Muussa tapauksessa ajaudutaan usein tehtävälistoihin ja eräänlaiseen haja-ammuntaan eli useita toimenpiteitä käynnistetään prosessin tehostamiseen liittyen ja toivotaan, että jokin toimenpide osuisi kohdalleen. Keskeinen kysymys ei olekaan se, että mitä voimme tehdä parantaaksemme toimintaa vaan se, että mitä meidän tulee ymmärtää ja tehdä parantaaksemme tätä prosessia?

Tehtävälistoissa hypätään usein liian nopeasti korjaaviin toimenpiteisiin ennen kuin on oikeasti ymmärretty mitä prosessissa todella tapahtuu. Ihmisiä palkitaan sammutustyöstä eikä syvällisestä ymmärtämisestä ja ongelman juurisyiden eliminoinnista.

Kohti standardia ja jatkuvan oppimisen mahdollisuutta ….

  • Määrittele tai tunnista standardityö / – prosessi
  • Huolehdi siitä, että jokainen tietää, muistaa ja ymmärtää sekä sitoutuu standardin noudattamiseen
  • Varmista, että standardi on järkevä ja noudatettavissa oleva
  • Visualisoi, mikä on normaalia ja mikä epänormaalia